طراحی روشنایی معماری از دهه 1950 در ایالات متحده شروع به جلب توجه کرد و بعداً به انگلستان و برخی کشورهای دیگر اروپایی گسترش یافت. طراحی روشنایی یک شغل نسبتاً جدید است. اگر کسی بخواهد طراح روشنایی شود، دورههای زیادی برای ثبتنام وجود ندارد. عدم توانایی در تأثیرگذاری بر آنچه در دورههای معدود موجود آموزش داده میشود، موجب شده است که بسیاری از مشاورههای طراحی روشنایی به آموزش طراحان روشنایی آینده خود بپردازند. در واقع، برخی از مشاورهها ترجیح میدهند که استعدادهای خود را پرورش دهند تا آموزش پایه باکیفیت خوبی را همراه با فلسفه طراحیای که با فلسفه شرکت همخوانی دارد، تضمین کنند. بسیاری از طراحان روشنایی دارای پیشینه طراحی یا معماری هستند و آموزش پایه و تکمیلی خود را در یک مشاوره دریافت کردهاند.
راهنمای طراحی روشنایی اصول و شیوههای پایهای نورپردازی معماری
علاقهمندی زیادی به نور و طریقه قابل فهم آن توسعه یافته است. نورپردازی پسزمینه، نهتنها بهخاطر آگاهی فزاینده از کیفیت معماری، تقاضای بیشتری برای نورپردازی معماری خوب ایجاد کرده است. مفاهیم نورپردازی استاندارد ممکن است برای روشنایی معماری بتنی گذشتهی نزدیک کافی بوده باشد، اما معماری متنوع و متمایز ساختمانهای روزمد نیاز به نورپردازی متناسب و متمایز دارد. دامنه وسیعی از منابع نوری و نورافکنها برای این کار موجود است؛ با پیشرفتهای فنی، حوزه فناوری نورپردازی گسترش یافته و این امر به نوبه خود به توسعه تجهیزات و ابزارهای نورپردازی تخصصیتر منجر شده است. این واقعیت باعث میشود که برای طراح نور، آگاهی کافی از دامنه وسیع لامپها و نورافکنهای موجود و تصمیمگیری درباره راهحلهای فنی صحیح برای پاسخگویی به نیازهای نورپردازی یک پروژه خاص، به طور فزایندهای دشوار باشد.
نورپردازی یک روش قدرتمند برای افزودن جذابیت بصری و بهبود جو یک فضای معماری است. طراحی نورپردازی مدرن مناسب میتواند هر اتاق کسلکنندهای را به فضایی شایسته تبدیل کند و در عین حال حال و هوای افرادی که در آنجا کار میکنند را بالا ببرد. با تغییر طرح نورپردازی خود، میتوانید بر چگونگی ادراک مردم از شرکتتان تأثیر بگذارید و آنها را به دیدن شما به عنوان یک کسبوکار زیبا و پیشرفته ترغیب کنید. این مقاله شما را با مفاهیم طراحی نورپردازی آشنا کرده و نکاتی در مورد نورپردازی معماری ارائه میدهد که نتایج شگفتانگیزی را تضمین میکند.
برای بیشتر تاریخ بشریت، از آغاز انسان تا قرن 18، به طور کلی دو منبع نور در دسترس بود. قدیمیترین این دو، نور روز است، وسیلهای که ما از طریق آن میبینیم و چشم ما طی میلیونها سال به ویژگیهای آن سازگار شده است. زمان قابل توجهی گذشت تا عصر حجر با توسعه تکنیکها و ابزارهای فرهنگی، شعله را به عنوان منبع نور مصنوعی دوم اضافه کند. از این زمان به بعد، شرایط نوری برای مدت قابل توجهی ثابت ماند. نقاشیهای موجود در غار آلتامیرا به گونهای خلق شدهاند که تحت همان نور نقاشیهای رنسانس و باروک مشاهده شوند. نور به نور روز و شعله محدود بود و به همین دلیل انسان برای دهها هزار سال به بهینهسازی کاربرد این دو منبع نور ادامه داد.
انواع نور
در رابطه با نورپردازی طراحی داخلی، اساساً دو نوع نور وجود دارد. اینها شامل موارد زیر هستند:
1.طبیعی
اشیاء مختلف در جهان ما نور منتشر میکنند. خورشید منبع اصلی نور برای زمین است. نور خورشید هزینه اضافی نیاز ندارد و همچنین فعالیت ذهنی را تحریک میکند. اما تنها نقطه ضعف آن این است که نمیتوان آن را کنترل کرد. در نتیجه، در ۲۴ ساعت شبانهروز در دسترس نیست و شدت آن نیز بسته به فصلها متفاوت است.
2. مصنوعی
تمام نورهای ساخته شده توسط انسان در این دسته قرار میگیرند. بر خلاف نور خورشید، نور مصنوعی به راحتی قابل تغییر است. علاوه بر اینکه به عنوان وسیلهای برای روشنایی عمل میکند، به ارتقای زیبایی یک اتاق و ایجاد فضایی آرام نیز کمک میکند.
در مورد نور روز، این به معنای سازگاری مداوم معماری با نیازهای نورپردازی با نور طبیعی بود. بنابراین، کل ساختمانها و اتاقهای فردی به سمت تابش پرتوهای خورشید تنظیم شدند. اندازه اتاقها نیز بر اساس دسترسی به نور طبیعی و تهویه تعیین میشد. انواع مختلفی از معماری نور روز در ارتباط با شرایط نوری در نواحی اقلیمی مختلف جهان توسعه یافت. در مناطق خنک با آسمان عمدتاً ابری، ما شاهد توسعه ساختمانهایی با پنجرههای بزرگ و بلند هستیم تا هر چه بیشتر نور را به داخل ساختمان وارد کنند. مشخص شد که نور diffuse آسمانی نورپردازی یکنواختی را تولید میکند؛ مشکلات ناشی از تابش شدید آفتاب – سایههای ایجاد شده، تابش خیرهکننده و گرم شدن بیش از حد فضاهای داخلی – به چند روز آفتابی در سال محدود میشود و میتوان آنها را نادیده گرفت. در کشورهایی که آفتاب زیادی دارند، این مشکلات بحرانی هستند. اکثریت ساختمانها در این مناطق دارای پنجرههای کوچک در بخشهای پایین ساختمانها هستند و دیوارهای خارجی به شدت بازتابندهاند. این بدان معناست که به سختی نور مستقیم خورشید میتواند به داخل ساختمان نفوذ کند.
مزایای نورپردازی معماری
شدت، رنگ، تن و نوع نور تأثیر قابلتوجهی بر تفکر و احساسات انسانها دارد. بنابراین، هر یک از این عوامل باید در هنگام طراحی فضاهای تجاری و مسکونی مدنظر قرار گیرد.
نورپردازی معماری بر درک ما از عمق و حجم تأثیر میگذارد؛ به همین دلیل است که یک منطقه خوب روشن، بزرگتر از اندازه واقعیاش به نظر میرسد.
نورپردازی معماری میتواند فضاهای خارجی و نماها را زنده کند. از استفاده از منابع نور خارجی برای امنیت، تأثیرات دراماتیک یا مناظراستفاده می شود، این نورها طرز مشاهده و درک یک مسیر، ساختمان یا هر فضایی را دگرگون میکنند.
معماران منابع انرژی جایگزین، مانند انرژی خورشیدی را مدنظر قرار میدهند تا ساختمانها را دوستدار محیطزیست و انرژیکارا بسازند. آنها از راهحلهای هوشمند نور، مانند دیمرها، نورهای انسانمحور و بیشتر استفاده میکنند تا هدررفت انرژی را کاهش دهند. چراغهای معماری با صرفهجویی در انرژی در اشکال و اندازههای مختلفی وجود دارند که در فضاهای خارجی مختلف جا میشوند و زیبایی آنها را افزایش میدهند.
در نورپردازی معماری، نورها در نماهای داخلی و خارجی ساختمانها نصب و بر روی گیاهان و درختان برای جلب توجه استفاده میشوند.
چه نورپردازی برای ایمنی باشد و چه نورهای محیطی برای زیبایی باشند، معماران باید نیازهای فضاهای خارجی را ارزیابی کرده و از نورپردازی مناسب معماری خارجی استفاده کنند.
نورپردازی معماری برای تعیین ظاهر ساختمان بسیار مهم است. در هنگام ساخت فضاهای تجاری و مسکونی، نصب صحیح چراغهای معماری به تعیین احساسات افرادی که وارد ساختمان میشوند و بر روی مسیر راه میروند و غیره کمک میکند. معماران به هر عنصر کوچک هنگام تحقق طراحی توجه میکنند. آنها همچنین بر استفاده از لامپ ال ای دی با کیفیت بالا که توسط نمانور آسیا ارائه میشود، تمرکز دارند. ما یک مجموعه گسترده از چراغهای نورپردازی معماری خارجی داریم که با ایدههای معماران و طراحان مطابقت دارد و نیازهای ساختمان یا سایر فضاهای خارجی را برآورده میکند.
تأثیرات نور بر روانشناسی و فیزیولوژی انسان
در طول سالها، نورپردازی در رابطه با توانایی آن در تأثیرگذاری بر انسانها مورد تحقیق قرار گرفته است و شواهد علمی نشان میدهد که نورپردازی خوب میتواند به کارکنان کمک کند تا شادتر شوند.
در یک محیط تجاری، طراحی داخلی نورپردازی LED مناسب برای ایجاد محیطی ایدهآل برای کارکنان و مشتریان اهمیت دارد. نورپردازی معماری مناسب میتواند به طور مثبت بر روانشناسی و فیزیولوژی انسان تأثیر بگذارد و احساسات رفاه، راحتی را ترویج کند. با این حال، نورپردازی poorly طراحی شده میتواند باعث خستگی چشم، درد و اضطراب شود.
عوامل طراحی نورپردازی
هنگام طراحی روشنایی و نورپردازی داخلی و خارجی برای هر فضای تجاری یا سایر فضاها، چند عامل باید مورد توجه قرار گیرد.
این عوامل شامل موارد زیر است:
- هدف شما از طراحی فضا چیست؟ آیا این یک محل کار، یک فضای سرگرمی خانگی یا تنها یک جو آرامشبخش خواهد بود؟ چه تأثیری میخواهید با استفاده از نور به دست آورید؟
- اندازه اتاق و هندسه آن چیست؟
- ارتفاع سقف چقدر است و شکل آن چگونه است؟
- چه رنگهایی در طراحی داخلی استفاده شدهاند؟
- سطح روشنایی اتاق چقدر است؟ چه مقدار نور طبیعی به فضا وارد خواهد شد؟ آیا سایهها یا انعکاسهایی وجود دارد؟
- آیا به کنترلهای نور / دیمرها / و غیره نیاز دارید؟
- آیا باید آویزها انرژیکارآمد باشند؟
- و غیره.
انواع نورپردازی در طراحی داخلی
پنج نوع نورپردازی در طراحی داخلی وجود دارد که میتواند به فضای معماری شما لمسی از کلاس و زیبایی ببخشد. این انواع شامل:
عمومی
این نوع نورپردازی در حال حاضر رایجترین نوع نورپردازی است. وظیفه ساده آن فراهم کردن نور یکنواخت در سراسر اتاق است. هدف اینجا روشن کردن اتاق شماست و نه تنها برای اهداف زیباییشناسی.
محیطی
این نوع نورپردازی عملکردی مشابه نورپردازی عمومی دارد. این یک نوع نورپردازی غیرمستقیم است که سایههای ناخوشایند در هیچ فضایی ایجاد نمیکند. معمولاً به یک سیستم کاهش نور متصل است تا شدت نور را برای مناسبتها کنترل کند و بهویژه برای اهداف سرگرمی استفاده میشود.
وظیفه
همانطور که از نامش پیداست، نورپردازی وظیفهای برای انجام وظایف خاصی مانند خواندن، کار کردن در یک میز و غیره استفاده میشود. این نوع نور دارای وات قویتری است و برای تمرکز بر روی بخشها یا اشیاء خاص طراحی شده است.
تأکیدی
این نوع نورپردازی مناطق خاص، آثار هنری یا بخشهای مختلف فضای تجاری را برجسته میکند. نورپردازی تأکیدی مشابه نورپردازی وظیفهای است، اما برای روشنایی مؤثر به لومنهای بیشتری نیاز دارد.
4. حال و هوا
این نوع نورپردازی یک حالت یا احساس موقت ایجاد میکند. این نور فضا را بهصورت دلپذیری روشن میکند و با ایجاد شکلهای نوری منحصر به فرد، آن را دعوتکننده و آرامبخش میسازد.
منابع نوری در طراحی
منابع نوری، لامپهایی هستند که در طراحی نورپردازی محیطی استفاده میشوند، مانند لامپهای توکار، لامپهای مستقیم و غیرمستقیم، چراغهای دیواری، نورپردازی کار و غیره. ظاهر فضای شما و نوع منابع نوری موجود باید تعیین کند که چگونه آنها را قرار دهید تا به زیبایی ساختمان افزوده و حس اتاق را مطابقت دهید.
تکنیکهای طراحی نورپردازی
تکنیکهای زیادی برای طراحی روشنایی و نورپردازی وجود دارد که میتوانند در فضای تجاری یا کسبوکار شما به کار گرفته شوند. بیایید نگاهی به چند مورد بیندازیم.
نورپردازی از بالا
این تکنیک شامل قرار دادن نور بهطور مستقیم در زیر منبع نور است تا یک فضای باز بزرگ را روشن کند یا یک ویژگی منحصر به فرد را برجسته سازد. با این حال، مشکل اصلی این تکنیک این است که سایههای ناخوشایندی بر روی صورت ایجاد میکند و باید با نورپردازی محیطی مناسب متعادل شود.
نورپردازی از پایین
این تکنیک شامل معرفی نور بهطور غیرمستقیم به داخل ساختمان شما است، بهطوریکهFixture در زمین نصب شده و به سمت بالا زاویهدار است. بنابراین، نور از سقف بازتاب میشود و به داخل اتاق منعکس میگردد.
نورپردازی دیواری
در این تکنیک، منبع نور نزدیک به دیوار قرار میگیرد و بدین ترتیب سایهها را برجسته کرده و بافت دیوار را روشن میکند.
شستشوی دیوار (والواشر)
این تکنیک بسیار ساده است. در این روش، منبع نور نزدیک به یک سطح عمودی قرار میگیرد تا بهطور ملایم آن را روشن کند. بر خلاف نورپردازی دیواری، این تکنیک به دیوار نزدیک نمیشود تا پرتو نور بتواند به کل سطح برسد.
نورپردازی نقطهای
همانطور که از نامش پیداست، این تکنیک به شما امکان میدهد نور را بر روی یک شی یا منطقه خاص متمرکز کنید، بهطوریکه بهطور برجستهای از محیط اطراف خود روشن شود.
نورپردازی محیطی
این روش نورپردازی برای روشن کردن ابعاد یک اتاق استفاده میشود و بدین ترتیب توهمی ایجاد میکند که اتاق بزرگتر از آنچه هست به نظر میرسد.
نکات نورپردازی معماری
برای دستیابی به یک طراحی نورپردازی مدرن، میتوانید از چند ترفند استفاده کنید. در اینجا اصول و نکات مهم نورپردازی را که باید بدانید، آوردهایم.
کارایی در نورپردازی داخلی
کارایی امروز یکی از کلمات کلیدی در جهان ماست و به نورپردازی طراحی داخلی نیز مربوط میشود. بسیاری از لامپها دارای نرخ مصرف برق بالایی هستند، بنابراین پیشنهاد میشود به لامپهای ال ای دی کارآمد سوئیچ کنید، که مزایای زیادی از جمله مصرف برق کمتر، عمر طولانیتر، تولید گرمای کمتر و غیره را دارند.
نوع نورپردازی متناسب با هدف
هر اتاق باید نوع نوری داشته باشد که بهطور کامل با هدف شما هماهنگ باشد. یکی از مراحل اولیه در برنامهریزی طراحی نورپردازی محیطی، تعیین نوع مبلمانی است که در فضا قرار خواهد گرفت و اینکه اتاقها برای چه مقاصدی استفاده خواهند شد.
نورپردازی مرکزی و طرح لایهای
یک منبع نور مرکزی به روشن کردن کل فضا کمک میکند، اما سایههای نامناسبی ایجاد میکند. با این حال، میتوانید از یک طرح لایهای استفاده کنید تا اثر زیباتری ایجاد کنید.
نورپردازی در طراحی داخلی
در مورد نورپردازی طراحی داخلی، هیچ قوانین سخت و سریعی وجود ندارد. به جای تلاش برای دقیقاً ایجاد برخی از سبکهای طراحی، میتوانید با تغییر دادن چیزها، جنبه خلاقانه خود را کشف کنید. از ترکیبها استفاده کنید و فضای دلخواه خود را بسازید که آن را دنج و جذاب کند.
طراحی نورپردازی معماری
طراحی نورپردازی معماری یک حوزه کاری یا تحصیلی است که به طراحی سیستمهای نورپردازی در محیطهای ساختهشده، چه داخلی و چه خارجی، میپردازد. این طراحی میتواند شامل تغییر و طراحی هر دو نوع نور طبیعی و نور الکتریکی یا هر دو باشد، تا نیازهای انسانی را برطرف کند.
چه در دفاتر، کارخانهها یا خانهها، نور تأثیر زیادی بر روی دید و ظاهر هر فضا دارد. نور کافی و زیبا میتواند جلوهی یک فضای کسلکننده را بهبود بخشد، در حالی که اجرای نامناسب نور میتواند یک منطقه جذاب را کمتر چشمنواز کند. بنابراین، با توجه به نیازهای فضا، داشتن تنظیمات مناسب نورپردازی معماری در فضای باز ضروری است.
فرایند طراحی که نشان میدهد چگونه نور و اشکال آن بر ظاهر و احساس فضاها تأثیر میگذارد، به عنوان طراحی روشنایی در معماری شناخته میشود. چه معماران با نور طبیعی، نور الکتریکی یا هر دو کار کنند، ثابت کردهاند که نور و کمبود آن میتواند تأثیر غیرمنتظرهای بر سلامت و بهرهوری افراد داشته باشد. به همین دلیل است که طراحان و معماران تمایل بیشتری به تأثیر نور دارند، زیرا حالا میتوانند از نورپردازی LED مدرن با تکنولوژی پیشرفته برای بهبود استفاده کنند.